Balatonberényi látnivalók

A gótikus templom, a mellékutcák régi parasztházai, impozáns villái, a közterek szobrai, a Balaton-part és a szőlőhegy természeti különlegességei mind-mind olyan látnivalók, amelyek felett lehet, hogy elsiklana a látogató figyelme. Pedig tartalmas kikapcsolódás egyszer bebarangolni Balatonberényt ezekre az emlékekre, különlegességekre fókuszálva.

Templom

Az Anjou-korban, 1350 körül épült római katolikus templom a magyar gótika kevés fennmaradt épületemlékeinek egyike. A mai templom helyén már a 13. században is állt szentély.

Bár a törökkel vívott harcok során megrongálódott, a Hunyady család újjáépíttette 1733 körül. Az átalakítás során kapta barokk tornyát, de a szentély, a támpillérek, a bejárat és az ablakok látványa, valamint a templomkert csendje hazánk történetének egyik legdicsőbb szakaszába repíti vissza az utazót.

A templomkertben az árnyat adó fák alatt annak a Szent Vendelnek (554? – 617?) az 1793-ban felállított szobrát vehetjük szemügyre, akinek kultuszát valószínűleg a 18. században hazánkba érkező németajkú telepesek hozták magukkal.

Múltház

A régi talpas házban, az ún. Múltházban a település történetébe, hagyományos népművészetébe nyerhet betekintést az utazó.

A kiállításon megtudhatjuk, hogy 1906-ban néptánc-, népszokás- és népdalgyűjtő útján Bartók Béla is járt a községben. (A nagy magyar zeneszerző balatonberényi gyűjtőútját a főutcán emléktábla is őrzi).

A kiállítás egyik érdekessége a dereskő, melynek látványa megérteti velünk, miért is volt akkora tekintélye szépapáink korában a büntetés-végrehajtásnak…

Képek

Szőlőhegy

“Végül ketten maradnak
Isten és a bor…”
(Hamvas Béla)

A Marcali-hát legészakibb lankáin elterülő balatonberényi szőlőhegyen sok évszázados hagyományokra tekint vissza a szőlőtermesztés és a borkészítés.

Mesebeli szépségű balatoni panoráma várja a majd kétszáz éves műemlék pincék között az arrajárót. A terület elsősorban vörös fajtáiról híres (Merlot, Pinot Noir), de jó néhány pincében olthatjuk szomjunkat kitűnő fehérborokkal is.

A terület kultúrtörténeti érdekessége a római emlékek mellett az, hogy Hamvas Béla A bor filozófiája c. alkotásában amely borkultúránk legfontosabb spirituális alapműve, a berényi szőlőhegyről is megemlékezik.

Képek

Csicsergő

Manapság a Balaton-parton járva nem könnyű elképzelnie az utazónak, milyen is lehetett ez a táj valamikor dédapáink korában.

A Csicsergő természetes, fövenyes partján mezítláb sétálva ezért hatalmas élmény lehajolni egy szép kagylóhéjért… S miközben a lágy esti szellőnél a nád zizegését hallgatjuk, érezhetjük a Balaton semmivel össze nem téveszthető illatát.

Gyönyörködhetünk a naplementében, képzeletben pedig Keszthelyig sétálhatunk az aranyhídon…

Balaton utcai park

A település központjában, a Balaton-parton található park árnyas fái közül gyönyörű kilátás nyílik az ezerarcú Balatonra.

Az államalapítás illetve Szent István megkoronázásának 1000. évfordulója alkalmából itt került felállításra B. Hegyi László budapesti szobrászművész alkotása, ami három hajótestből álló kompozíció. Ennek középpontjában a leengedett vitorlavászonból kettős keresztes árbocrúd emelkedik ki. A három hajótest és a vitorla a történelmi Magyarország nagy földrajzi egységeit jelképezi a Felvidékkel, Délvidékkel és Erdéllyel együtt, az árboc pedig nem más, mint az apostoli kettős kereszt, hazánk szuverenitásának szimbóluma.

1956-os emlékmű

Az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint az ezeréves Magyarország hőseinek emlékműve.

2006. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából került felavatásra a Balaton utcai parkban a külföldön élő magyarok felajánlásából Nyers István kezdeményezésére elkészült emlékmű.

Az alkotáson, amely 1956 és az ezeréves Magyarország hőseinek állít emléket, a magyar történelem legfontosabb fordulópontjait jelképező évszámok mellett Wass Albert hazaszeretetre intő sorai olvashatók.

Kossuh Lajos mellszobra

Kossuth Lajos mellszobra a róla elnevezett téren, a polgármesteri hivatal előtt áll. Kenéz László balatonberényi képzőművész alkotását községünk 2011. évi március 15-i megemlékezésén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes leplezte le.

Szabadság téri park

A Táncsics és Szabadság utcák sarkán tekintheti meg a látogató a Szabadság téri parkot.

A gondozott, virágos környezetben került felállításra 1996-ban a honfoglalás 1100. évfordulójára készült kopjafa. Négy esztendővel később a park újabb műalkotással gazdagodott: 2000. augusztus 20-án ugyanitt avatta fel községünk a magyar millennium alkalmából Csíkszentimre testvértelepülésünk önkormányzatától kapott emlékkeresztet.

A keresztet Kenéz László balatonberényi képzőművész tervei alapján készítették el az erdélyi mesterek. Az alkotás gyökér talapzatból indul, szárain életfa motívum fut végig. A kereszt és az ősi magyar hitvilágból származó életfa ötvözése jól szimbolizálja a magyar keresztény állam szellemiségét. A gyökér jelképezi hazánkhoz, szülőföldünkhöz való ragaszkodásunkat, az abból kinövő kereszt pedig a Szent István-i Magyarország szellemiségét, fejlődését.

Festőház

A Kossuth Lajos utca 90. szám alatt, közvetlenül a művelődési ház mögött egy százéves, rusztikus, gerendás parasztházban működik a balatonberényi festőház. Évtizedek óta minden nyáron itt alkot Paál Valéria Eszter északkelet-magyarországi festő-tanár, festőművész, s időnként néhány festőtársa is.

A festmények többnyire hagyományos és felhordásos technikájú olajképek, de selyemfestményei is jelentősek. Legkedvesebb témái a fák, fasorok, de a Balatont is szívesen örökíti meg. Sorozatos budapesti kiállításairól és a balatonberényi festőházból képei a világ minden tájára elkerültek már, ahogy az itt nyaralók is szívesen visznek haza egy-egy darabot szűkebb pátriájukba.

A festőház nem csak kortárs Paál-képeket kínál látogatóinak, hanem más kortárs művészek (Molcsányi, Újfalusi, id. Hidasi, Dobi stb.) alkotásait is. Helyet kap a képzőművészeti munkák sorában Balogh István ongai népi iparművész szép, faragott rönkbútora is.

Legnagyobb kínálat a Paál képekből van, a festőnő nyaranta itt alkot és idehozza alkotásait.

2009-től kezdődően PáVa (Paál Valéria) szignóval látja el festményeit, új korszakot jelölve meg vele.

2010-ben nagy kiállítás-sorozata volt Budapesten, három helyszínen, két témában:

- Tündérkert I . (Bp.V.ker.Melange Galéria)

- Tündérkert II. (Bp. Gellért Hotel)

-Szerelmes napraforgók (Balatongyörök)

A Festőházban a kiállításokról megmaradt legszebb képek láthatók:

Vénusz és Ámor, Rejtőzködő tündérek I-II., Tündérek tánca Tündér Ilonával, Az őrangyalka, Varázslat, Balatonberényi Csicsergő (nagy, kicsi), Ötösfogat, Gyümölcscsendélet, Na, mi van a képen?!, Virágzó gesztenyefasor, Édesanyám.

Szentképek is gazdagítják a kínálatot, lehetőséget adva – a most oly kedvelt házioltár készítésére: Fekete Madonna (Szeged, Ferences Templom), Krisztus fej, Szűz Mária a kis Jézussal, Szent család.

Kérjük, tekintse meg a Paál Valéria képeiből készült galériánkat!

A festőház aktuális nyitva tartásáról és Paál Valéria műveiről további információt találnak a művésznő internetes oldalán!

További információ kérhető a 30 229 4396-os számon.

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!