Horgászat

A balatonmáriafürdői nádasoktól a Zala folyó torkolatáig húzódó horgászvizek halgazdagsága a változatos part- és mederviszonyoknak, valamint a hajó- és turistaforgalomtól mentes, nyugodt környezetnek köszönhető. Csalizzon fel és tegyen egy próbát Ön is!

A pezsgő balatonberényi horgászéletnek több part menti bázisa is van, de kétségtelenül a hosszú sétány központjában található vitorlás- és csónakkikötő ezek közül a legjelentősebb. Itt szinte mindig találkozhatunk csónakjukból épp ki- vagy bepakoló öreg szakikkal, vagy az apró stégekről sneciző ifjú titánokkal. A halak aktuális étvágyáról és mozgásáról is itt kaphatjuk a legpontosabb információkat és gyakran megcsodálhatjuk egy-egy sikeres horgászat kilóban is mérhető végeredményét.

Ha pedig magunk is szerencsét próbálnánk és a kikötői útbaigazítás után bedobnánk magunkat a mélyvízbe, akkor a legkézenfekvőbb a több kilométeres balatonberényi parti sétányon elkezdeni a csalizást. Akadhat itt keszeg, kárász, és akár méretes potyka is a horogra. Horgászhely és természetesen hal is van bőven parton, illetve a sekély vízben.

Csónakot bérelve, vagy vitorlásra szállva megpróbálhatunk a végtelen nádasok partján, vagy a mélyebb vizeken megakasztani egy-egy kapitális pontyot, busát, csukát vagy harcsát. A híres berényi „akadók” környékén pedig – némi szerencsével – a balatoni halak királya, a fogas is a szákunkba kerülhet.

Persze az sem kizárt, hogy a mellettünk lévő stég öreg horgásza sorban emeli ki a többkilós halcsodákat, míg nekünk kapásunk sincs. Ilyenkor nyugodtan megkérdezhetjük, hogy mi a titok, és ha az etetőanyag pontos receptjével nem is, pár balatoni anekdotával és a festői túlpart képével biztosan gazdagabbak leszünk.

Képek

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!