Keszthelyi-hegység

Általános információk

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

8229 Csopak, Kossuth utca 16.
+36 87 555 260
bfnp@bfnp.kvvm.hu
www.bfnp.hu

Bakancsokat fel, bringát elő, kulacsot a hátizsákba, és indulhat a túra! A Balaton-felvidék egyik legváltozatosabb földrajzi képződménye a Keszthelyi-hegység, amely számos aktív kikapcsolódási lehetőséget kínál a természet szerelmeseinek.

Településünkhöz legközelebb fekvő, turisták által széles körben kedvelt úticél, a természeti kincsekben bővelkedő, sajátos növény- és állatvilággal rendelkező Keszthelyi-hegység, amelyet majdnem teljes egészében egybefüggő erdősség alkot. A felújított kilátókkal, természetes barlangokkal, csordogáló hegyi patakokkal tagolt varázslatos környezet a bakancsos turisták, valamint a hegyi terepeket kedvelő kerékpárosok gyakorta látogatott fellegvára.

A Keszthelyi-hegység értékeinek felfedezése – kedvező domborzati adottságainak köszönhetően – kisgyermekes családoknak és idősebb korú természetkedvelőknek egyaránt ajánlott. A hegység egészét behálózó turista útvonalakon végighaladva a Rezi vártól a Tátika várig, a Berzsenyi kilátótól a Csodabogyós-barlangig, a Szent Miklós forrástól a Bazaltutcáig számos csodálatos és egyedülálló természeti és épített örökséget fedezhetnek fel a látogatók. A kialakított pihenő- és tűzrakó helyeken alkalom nyílik a hátizsákba csomagolt „madárlátta” falatok elfogyasztására, frissítőként pedig a források hűs vize szolgál.

De ne feledkezzünk el utunk során a minket körülvevő változatos növény- és állatvilágról sem. Évszakonként más és más, szemet és lelket gyönyörködtető virágok, rovarok keresztezik utunkat, emellett számos alkalommal találkozhatunk az erdő vadjaival, szemezgethetünk a vadon termő szamócából, vagy csordultig pakolhatjuk kosarunkat ízletes gombákkal. Az erdei élőlények világában való eligazodást, valamint a hegységben való tájékozódást a tanösvényeken, pihenőhelyeken elhelyezett információs táblák segítik.

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!