Kis-Balaton

Általános információk

Kis-Balaton

8229 Csopak, Kossuth utca 16.
+36 87 555 260
bfnp@bfnp.kvvm.hu
www.bfnp.hu

Az európai viszonylatban is kiemelkedő madárrezervátum kétszáz évvel ezelőtt még a Balaton egyik öble volt, ahol gőzhajók közlekedtek. Bár a lápos, mocsaras terület ma már szigorúan védett, azért „vadvízországba” a turistáknak is lehetőségük van bepillantást nyerni modern látogatóközpontok és madármegfigyelő állomások, tanösvények vagy szervezett túrák segítségével.

A háborítatlan nyugalom biztosításával, és a természetes környezeti viszonyok fokozatos visszaállításával ez a több mint 14.000 hektáros mocsárvilág egy igazi vízinövény- és madárparadicsom. A természetvédelmi területen eddig több mint 250 madárfajt figyeltek meg, melynek fele a nádasokkal és szigetekkel szegélyezett vízivilágba tér vissza költeni.

A Kis-Balaton nagyobbik része csak megfelelő szakmai felügyelet mellett látogatható, de a kíváncsi szemek a Kányavári-sziget kiáltójáról és öblökkel tagolt partjáról, vagy a fenékpusztai Kis-Balaton kutatóházból elérhető madármegfigyelő kunyhókból leshetik meg a ritka fajokban is bővelkedő madárcsapatokat.

A szervezett túrák kiindulópontja a 76-os főút mellet található Kis-Balaton Kutatóház. Innét a látogatók elkirándulhatnak a Diás-szigetre, megtekinthetik a Fekete István emlékszobát vagy beleshetnek Matula bácsi kunyhójába. A vadvilágba csónakos túrákat is szerveznek a Balaton Felvidéki Nemzeti Park munkatársai.

Különleges élménnyel gazdagodnak akik ellátogatnak a Kápolnapusztai bivalyrezervátumban, ahol ennek az őshonos állatfajnak a megismerése mellett állatsimogató, kiállítás, ajándékbolt és kilátópontok várják a vendégeket. A Zalavár határban található Kis-Balaton Ház melletti történelmi emlékparkban az egykori Zala vármegye történelmébe is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők.

Térkép

Loading
Középre
Forgalom
Kerékpárral
Tranzit
Jelenlegi pozíció
Google MapsIrányok lekérdezése

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!